Bir havacılık öğrencisinin ya da havacılık sektörüne adım atmış birisinin ilk önce öğrendiği şey hiç şüphesiz ki havacılık alfabesidir. Havacılık alfabesinin bu denli önemli olmasının sebebi; havacılık faaliyetleri içerisinde gerek yüz yüze gerekse iletişim amaçlı kullanılan telsiz gibi araçlar vasıtasıyla iletişim kurarken en ufak bir yanlış anlaşılmanın korkunç sonuçlara yol açma ihtimalinin olmasıdır. Bu nedenle hecelemenin bütün dünyada standartlaşması amacıyla havacılık alfabesi oluşturulmuş.
Havacılık tarihinde yanlış anlaşılmanın, iletişim eksikliğinin neden olduğu; Tenerife faciası, 006 sefer sayılı Singapore Airlines uçuşu gibi kazalar havacılıkta iletişimin ve doğru anlaşılmanın ne kadar önemli olduğunu kanıtlar niteliktedir.
Havacılık alfabesi Hava Trafik Kontrolörü (ATCO) ve Pilotlar çok etkin kullanmasının yanı sıra havacılık faaliyetleri içerisinde olan herkesin bildiği ve sürekli kullandığı heceleme biçimidir.
Havacılık alfabesi 26 harften oluşur. Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü(ICAO), İngiliz alfabesindeki harfleri bazı kelimelerle kodlanmasıyla bu alfabeyi oluşturdu. ICAO Sadece alfabe değil aynı zamanda havacılık operasyonları sırasında sıkça kullanılan sayılar içinde bir düzenleme getirdi. Her harf bir kelimeye denk gelecek şekilde kodlanmıştır. Örneğin Hava Tarafı‘nı kodlayacak olursak “Hotel- Alfa- Victor- Alfa Tango- Alfa- Romeo – Alfa – Fox- İndia” olarak kodlarız. Böylece harfler ve sayılar, telsiz ile sesli mesaj alışverişinde bulunanlar tarafından dil farklılığının veya iletişim kanallarının kalitesinden bağımsız olarak en kolay biçimde anlaşılabilir,
Bu kodların telaffuzu kodu söyleyen kişinin dil alışkanlığına göre değişebilir ve hala söylenişte farklılıklar olabilir. ICAO bu farklılıkları ortadan kaldırmak için de olması gereken telaffuzları gösteren kayıt ve bilgilendirici broşürler oluşturmuş ve yayınlamıştır. Ayrıca tüm kodlar İngilizce kelimeler olmasına rağmen genel olarak İngilizce olarak telaffuz edilmez.
Harflerin Telaffuzu
IST= İndia – Sierra – Tango, SAW= Sierra – Alfa – Whiskey ESB= Echo – Sierra – Bravo, ADB= Alfa – Delta – Bravo
THY= Tango – Hotel – Yankee, TK= Tango – Kilo, PGT= Papa – Golf – Tango, PC= Papa – Charlie KNE= Kilo – November – Echo
gibi örnekler verebiliriz.
Yaygın olarak NATO fonetik alfabesi, Uluslararası Fonetik Alfabesi veya ICAO fonetik alfabesi olarak bilinen havacılık alfabesinin aynı zamanda Milli (Kara Kuvvetleri), Milli (Deniz Kuvvetleri) ve TDK’nın milli maksatlar için kullanılmasını amaçlanmış heceleme kodları da mevcuttur.